Behandelingen 

 

 

Trimmen is een algemene benaming voor een volledige vachtverzorging van uw hond waarbij diverse techniek en behandelingsmethoden toegepast worden. 


Afhankelijk van de vachtsoort van uw hond, zal de juiste trimtechniek toegepast worden. Vaak worden er ook diverse trimtechnieken met elkaar gecombineerd. 


Effileren

De vacht word met een enkele of dubbele getande schaar uitgedund/ingekort.

Hierdoor heeft de vacht een natuurlijke overloop. 

Ras voorbeelden: Spaniëls, Shih tzu, Maltezer, Retrievers 


Knippen

De vacht word met een rechte schaar die voorzien is van een recht blad in model geknipt. 

Ras voorbeelden: Poedels, Bichon frisé. 


Scheren 

Met scheren word de vacht ingekort met een tondeuse. Op de tondeuse kunnen verschillende maten scheerkoppen gebruikt worden, zodat de vacht in elk gewenste lengte ingekort kan worden. 

Ras voorbeelden: Maltezer, Shih tzu, York shire terriër


Plukken

De vacht bestaat uit een ondervacht(onderwol en een bovenvacht(dekhaar). Bij het plukken zal de bovenvacht wanneer deze rijp genoeg is volledig met de hand of bot trimmes verwijderd worden. Zo behoud de hond alleen nog zijn ondervacht. Belangrijk is dat de bovenvacht goed rijp is om te kunnen plukken, als het plukken moeizaam gaat of erg hard moet trekken zijn de haren nog niet klaar om geplukt te worden. Het haar moet erg gemakkelijk los laten. 

Ras voorbeelden: Jack russell, Teckel, Cairn terriër, Border terriër 


Strippen

Bron: Trimsalon Bron: Trimsalon "Chez Ches"

Met strippen word er in laagjes gewerkt. 

Zodra de bovenvacht rijp genoeg is zal deze voor de helft geplukt worden. 

De rest van de bovenvacht blijft zitten en zal met de volgende trimbeurt geplukt worden. Zo word er een drielaagse vacht gecreëerd. 1 laag ondervacht en 2 lagen bovenvacht.

Stripvacht is een uitkomst voor honden met weinig tot geen ondervacht, Het is minder belastend voor de huid, hond en trimster. De hond behoud zijn natuurlijke look. 

Ras voorbeelden: Cairn terriër, Fauve bretagne. Principe bij alle ruwharige vachten mogelijk. 


Ontwollen 

Oud los zittend onderwol word verwijderd d.m.v. wassen en blazen. De vacht word goed nat gemaakt en ingesopt met shampoo, ongeveer 20 minuten zal de hond even in de week staan. De vacht zal zich volzuigen met water en shampoo, waardoor de oude losse haren los laten en uit de vacht vallen. Wat tijdens het wassen er niet uit gaat zal tijdens het drogen eruit geblazen worden. De vacht is weer luchtig, valt weer mooi neer op het lichaam. Op deze natuurlijke manier word er voor gezorgd dat alleen oud los zittend wol verwijderd word en jonge gezonde haren intact blijven.

Ras voorbeelden: Retrievers, Herders, Schotse collie.

Zie rui behandeling voor meer informatie 


Wassen en drogen 

Alle honden in de salon worden gewassen en gedroogd. 

Over het algemeen worden de honden 2 maal gewassen. Bij de 1e wassing met een reinigende shampoo om vuil, schilfers en allerlei andere viezigheden te verwijderen. Met de 2e wassing met een verzorgende voedende shampoo. Na het wassen zullen de honden gedroogd worden d.m.v. een waterblazer. 


Borstelen en kammen 

De vacht word behandeld met een borstel en kam om eventuele klitten te verwijderen. Met de kam word er gecontroleerd of er klitten aanwezig zijn en zullen met de borstel verwijderd worden. Mocht de hond teveel en te grote klitten hebben of helemaal vervilt, dan zal borstelen geen optie meer zijn, omdat dit de huid teveel kan belasten en voor de hond is het niet prettig meer. De klitten/vilt zullen verwijderd worden met een tondeuse. Welzijn van de hond staat natuurlijk voorop. Belangrijk om de vacht van uw hond geregeld te controleren op klitten en die op de juiste manier te verwijderen.