Rui-behandeling 

 

De vacht van de hond kent een rui periode waarvan de oude haren wanneer deze het einde van zijn groeicyclus bereikt heeft zich eruit laat gooien. Dit gebeurt over het algemeen in het voor en najaar. De rui is een natuurlijk proces. 


U als eigenaar zal de rui proces als minder prettig ervaren, veel losse haren op de vloer, bank en aan kleding. Als eigenaar wilt u zo snel mogelijk van al dat losse haar af, en zal naar diverse kammen en borstels grijpen om de hond te behandelen en zoveel mogelijk losse vacht te verwijderen. Helaas zult u merken dat het borstelen geen effect heeft en de hond nog meer zal en blijven verharen. De hond zal uiteindelijk na verloop van tijd in een permanente rui blijven door het massief borstelen. Ik zal in het kort uitleggen wat er precies gebeurt.


Het borstelen van de vacht zorgt ervoor dat niet alleen oude losse haren verwijderd worden maar ook jonge gezonde haren(zowel onderwol als dekharen)die het einde van de groeicyclus nog niet bereikt hebben. Deze haren zitten nog niet los en zullen bespaard moeten blijven. De haarzakjes van de jonge gezonde haren zullen de schade gaan herstellen en vormen er nieuwe maar tijdelijke haren. Deze tijdelijke haren zijn van mindere kwaliteit dan de oorspronkelijke haren en vallen sneller uit. Dit proces zal zich constant herhalen doordat er steeds geborsteld word. Hierdoor zal de hond in een constante rui blijven. 


Kammen en borstels maken geen onderscheid tussen oude uitgegroeide losse haren en jonge vastzittende groeiende haren. Het zal alles mee pakken wat het tegen komt. Een fijne kam, furminator of coat king zijn absoluut niet aan te raden, deze materialen trekken zonder onderscheid te maken alle haren mee en beschadigd andere haren. 


Wat is dan wel de juiste behandeling?

Een bezoek aan een trimsalon is zeker aan te raden. Een trimsalon kan er voor zorgen dat de hond vlotter door zijn rui heen is. 

Bij mij in de trimsalon kan uw hond terecht voor het wassen en blazen van de vacht oftewel de was en blaasmethode. De hond word meteen in bad gezet. De honden worden 2 keer gewassen. De 1e wassing met een reinigende shampoo wat ervoor zorgt dat alle vuil, schilfers e.d. verwijderd worden. Met de 2e wassing zal er gewassen worden met een verzorgende shampoo. De vacht word goed nat gemaakt en met de 2e wassing goed ingesopt. De hond zal 20 tot 30 minuten weken in de shampoo. Tijdens het inweken zullen de losse (oude)uitgegroeide haren waarvan de haarschubben niet meer gaaf zijn en open staan zich volzuigen met water en shampoo. De haren worden zwaar en de meeste haren zullen tijdens het uitspoelen eruit vallen. Na het wassen word de vacht droog geblazen met een krachtige, niet warme luchtstroom apparaat oftewel een waterblazer. 

Op deze manier worden zowel de huid, de vacht en de hond niet belast. 


Voor en na het droog blazen van de vacht. (herder)

Voor het beste resultaat zal deze methode het meest effect hebben wanneer de hond op de hoogtepunt van de rui zit. Geregeld komen honden net te vroeg voor deze behandeling en zal na een week de behandeling herhaalt moeten worden of zelfs vaker. 


Deze behandeling is ook zeker van toepassing bij kortharige honden zoals labrador, mopshond en andere rassen/kruisingen met deze type vacht.  

Houd u er wel rekening mee dat kortharige honden het gehele jaar door haar zullen verliezen. Dit heeft te maken met de korte levensduur van het haar . De haren hebben een kortere groeicyclus waardoor de haren sneller hun eind station bereiken en eruit gegooid worden.